Azok a szigetelt medencék is vizsgálhatók geoelektromosan, amelyeket monitoring rendszer beépítése nélkül építettek, bizonyos feltételek teljesülése mellett. A mérési sorozatok elvégzéséhez szükséges, hogy a fólia a medence kerületén körben le legyen tisztítva, a medencébe elhelyezett folyadék a fólián kívüli talajjal sehol ne érintkezzen, hiszen a geoelektromos mérés ezeket a helyeket fogja kijelölni. Ilyen módszerrel az ország területén több helyszínen is sikeresen jelöltünk már ki hibahelyet szivárgó, folyamatosan vizet veszítő medencék HDPE szigetelő fóliáin.

A mérések során a medence oldalaival párhuzamos szelvények mentén 1 méterenként elhelyezett elektródákon potenciálméréseket végzünk. A módszer elmélete alapján tudjuk, hogy az áramforrás helyétől távolodva a potenciál értéke a távolsággal fordított arányban csökken. Tehát az áram kifolyáshoz közeledve (=hibahely) a potenciál értékeknek nőniük kell, ezért a mérések során maximum helyeket keresünk a potenciál eloszlási eredményekben. A lenti ábrán a regisztrált potenciál értékeket mutatjuk be.

A fólia hibahelyei, mint áram kifolyások, azaz pontforrások jelentkeznek a mérések során. A mérési sorozatok a medence oldalaival párhuzamosan fektetett szelvények mentén mérhető potenciált írják le, amely potenciál eloszlás maximum pontjai alapján kijelölhető, hogy az oldalak mentén hol, hány helyen folyik ki az áram a medencéből. Mivel a medence szigetelő fóliájának anyaga elektromosan tökéletes szigetelő, az áram kifolyások helyei megegyeznek a fólián található hibahellyel.

A következő példában a mérések eredményeit és a feltárt hibát mutatjuk be.