A szigetelő lemezek hibái beépített érzékelők nélkül is kimutathatóak geoelektromos méréssel, azonban olyan speciális feltételei vannak, amelyeket egy kész tetőnél problémás biztosítani. Fordított rétegrendű tetőnél pedig a zárt cellás hőszigetelő táblák annyira eltorzíthatják a mérési eredményeket, hogy a hibahelyek nem határolhatók be a kész tető felszínén végzett mérések alapján. Az ilyen problémás esetek elkerülhetők, megelőzhetők, ha a szigetelő lemez alá a tető építése során a rétegrendbe beépítünk egy geoelektromos érzékelő rendszert, amellyel alkalomszerűen vagy folyamatosan is figyelni lehet a szigetelő lemez állapotát.

Egy garázs tetején kísérleti méréseket végeztünk a zöldtető vizsgálatára szolgáló érzékelő rendszer tesztelésére. A kísérlet célja annak megállapítása volt, hogy a tető szigetelés rétegrendjében hol van az optimális helye a vízszigetelés integritását vizsgáló monitoring rendszernek. Az alábbi ábrán látható módon, 3 rétegben építettünk be monitoring rendszert. Az M1 jelűt közvetlenül a beton födémre telepítettük, ezt a modell építés során letakarták egy párazáró fóliával. A párazáró fólia fölé került a hőszigetelő réteg, felszínére építettük be a második réteg, M2 jelű monitoring rendszert. E fölé került a PVC víz szigetelő lemez, majd a víz szigetelés fölé telepítettünk még egy réteg monitoring rendszert, az M3 jelűt.

A modell elkészítése után egy mesterséges hibát vágtunk a víz szigetelő lemezen, üzembe helyeztünk egy automata mérő rendszert, és az elárasztás után folyamatos méréseket végeztünk. Az eredmények kiértékelése alapján a monitoring rendszer optimális helye közvetlenül a vízszigetelő lemez alatt van, mivel a párazáró fólia a monitoring rendszer szempontjából ugyanolyan elektromosan szigetelő réteg, mint a vízszigetelő lemez.

A lenti ábrákon egy gyakorlati alkalmazást mutatunk be, melynek során egy épülő ház tetőteraszaira monitoring rendszert építettünk be a PVC szigetelés alá.

Vörösréz érzékelőinket lehetőleg szabályos hálóban telepítjük

Az érzékelők helyét rögzítjük, hogy vissza tudjuk majd állítani a pontos helyüket, hiszen a mérések során a legnagyobb mért potenciál értéke jelzi a hibahelyet

Az érzékelőket szigetelt réz vezetékekkel a tető szélére fixen telepített kapcsoló szekrénybe vezetjük

A kéményeknél és egyéb áttöréseknél – mint potenciális hibahelyeknél – több érzékelőt helyezünk el