A vizsgálatok célja a vízbázisok környezetében a geológiai szerkezet megismerése, a fedőréteg területi kiterjedésének, valamint a talajszerkezet változásainak megállapítása, a rétegek horizontális és vertikális irányban történő követése a geoelektromos ellenállás mérések alapján.

A vízbázisok gyakran bonyolult geológiájú, nagy kiterjedésű területek, ahol lakott területek, utak, felszíni vizek és a változatos domborzat is nehezíti a méréseket. Egy ilyen 30 km2-es terület felmérésének eredményét mutatja be a lenti tömbszelvény. A geológiai szerkezetek a nagy távolságok ellenére is jól követhetőek.

A színezésnél használt piros szín (ρ < 35 ohmm) jó vízzáró tulajdonságot jelöl, agyagok, márgák lehetnek. A zöld szín (35 ohmm < ρ < 65 ohmm) közepes vízzáró tulajdonságokat jelöl, a kemény márga lehet ebben az ellenállás tartományban is. A sárga színnel jelölt, 65 ohmm < ρ < 90 ohmm közötti tartomány átmenetet képez a márgák és a homokkövek között. A barna színnel jelölt tartomány (100 ohmm < ρ < 200 ohmm) jellemzően különböző korú homokköveket jelöl, de ebbe az ellenállás tartományba eshetnek lyukacsos dolomitok, illetve mészkövek is. A szürke színnel jelölt (200 ohmm < ρ < 800 ohmm) tartományok a jellemzően triász dolomitokat jelölnek.