A geofizikai monitoring rendszer fix elemekből (monitoring érzékelők, kapcsolószekrény) és mobil elemekből (mérőműszer, mérést vezérlő számítógép) áll. Vállalkozásunk foglalkozik a fix elemek telepítésével, javításával egy rétegben (pl. kommunális hulladéklerakók) vagy több rétegben (pl. veszélyes hulladéklerakók), továbbá az ellenőrző mérések végzésével és kiértékelésével. Azok a szigetelt medencék is vizsgálhatóak, amelyeket fix monitoring rendszer beépítése nélkül építettek, bizonyos feltételek teljesülése mellett (bővebb információ).

Cégünk saját fejlesztésű geoelektromos műszerrel vizsgálja a szigetelő fóliák és lemezek vízzáróságát. A rendszer alkalmas az építés, üzemeltetés, illetve gyártás során keletkezett sérülések azonosítására.

Tehergépjármű okozta rongálódás

A fólia illesztésének pontatlansága

Kavics átnyomódás okozta sérülés

Hegesztési hiba (tetőszigetelés)

Tű okozta lyuk

Vágási sérülés

Ezek a sérülések a több ezer négyzetméteres lerakóban csak speciális geoelektromos mérésekkel mutathatók ki. Erre fejlesztettük ki az általunk alkalmazott „Triász monitoring” elnevezésű szigetelő fóliák integritását ellenőrző műszaki berendezést. A hibák pontos helyét kimutató geoelektromos monitoring ellenőrző mérés a hibahelyeken átfolyó áram helyét határozza meg, feltételezve azt, hogy ahol az elektromos áram utat talál, ott a víz is kifolyik az üzemeltetés során. A potenciál tér a fólia alatti talajban keletkezik, tehát az érzékelőket a talajba kell földelni. A monitoring rendszer jeladó hálózata közvetlenül a szigetelőrendszer alá, a tömörített talajréteg fölé kerül kiépítésre.

Szakmai megfontolások alapján társaságunk az érzékelő rendszereket 5m x 5m-es hálóban javasolja építeni. A 30 éves geoelektromos mérési tapasztalataink alapján ugyanis az országban egyre növekvő elektromos zaj – amire ma már mindenhol számítani kell – ritkább érzékelő kiosztás esetén, a hibakereső mérések során eltakarhat egy kis fólia hibát jelentő kis anomáliát, tehát a hiba kimutathatatlan lesz.

Az ellenőrző berendezést készítjük passzív és teljesen automatikus működésű kivitelben is. Az első esetben az ellenőrző mérésekhez társaságunk szakemberei az üzemeltető igénye szerinti gyakorisággal, általában évente egyszer, műszerrel felszerelve a helyszínre kiszállnak és elvégzik az ellenőrző méréseket. A második esetben egy automata műszert szerelünk fel a lerakó szélén elhelyezett mérőszekrénybe, amely a megbízó igénye szerint tetszőleges sűrűséggel végez ellenőrző méréseket a fólia állapotára.

Geofizikai monitoring rendszerrel a lapostetők vízszigetelő lemeze is vizsgálható, kimutathatóak a szigetelő fólián keletkezett hibahelyek. Ha a lapostető építésekor a szigetelés alá fixen telepített jeladók kerülnek, akkor a rendszeresen végrehajtott mérések alapján követhető a szigetelések alatti nedvességtartalom változás is. A geoelektromos monitoring rendszer alkalmazásával viszonylag kis költséggel megelőzhetők a beépítés alkalmával, illetve a használat során keletkezett szigetelés sérülések által okozott beázások, szivárgások (bővebb információ).

További felhasználási területek a szigetelés integritásának ellenőrzésére: hígtrágya tározók, (szennyvíz) tartályok, kábelpincék.